miercuri, 15 ianuarie 2014

CROISSANT





INGREDIENTE pentru 15 bucati


-500 g de faina 00
-280 g de unt
-250 ml apa rece
-25 g drojdie proaspata
-10 g sare
-40 g zahar
-1 ou
-sare (pentru ou )


MODUL DE PREPARARE


  Intr-un lighian pune faina,sarea si apa (nu toata ,lasa putin in cazul in care nu este nevoie de toata ,depinde de faina ) si amesteca bine .Aluatul ideal este sa ramana mai "dur". Cand faina s-a incorporat pune totul pe plansa de lucru si incepe sa framanti aproximativ 10 minute, astfel oxigenand aluatul.Lasa aluatul sa se "odihneasca " 15 minute. Dupa 15 minute incorporeaza drojdia si framanta din nou .Vezi foto





  

    Framanta inca zece minute pana cand aluatul absoarbe toata apa si lasa din nou sa se "odihneasca" 15 minute.Dupa 15 minute daca vezi ca aluatul cand il framanti se" rupe" ,lasa-l se odihneasca alte 15 minute.Daca se lipeste ,pune faina ,insa nu foarte multa .  Acum cu facaletul intinde putin  aluatul ,si punel in frigider pe o tava unde ai pus hartie de copt si acopera-l cu plastic , timp de  1 ora .
    Ia untul ,pune-l in hartie de copt si cu facaletul "loveste-l" astfel  ca sa-ti permita sal intinzi cu facaletul.Sa fie jumatate din marimea aluatului .Daca vezi ca devine prea moale si in casa este cald ,lasa untul in frigider 10 minute.Vezi foto


  Impatureste aluatul .Vezi foto




Intorce-l si incepe sa-l intinzi cu facaletul ,intai in orizontal si pe urma in vertical




  Repeta aceasta procedura de 3 ori cu interval de pauza de 10 minute .(intervalul de 10 minute ,pastreaza aluatul in frigider).
  Acum intinde aluatul cu o grosime de o jumatate de centimetru  si taie-l in triunghiuri .
  Vezi foto




    Pune la frigider 10 minute ,pe urma formeaza croissantul.Vezi foto




    Lasa-i la dospit acoperiti la un loc cald ,pentru 90 de minute.
    Pune-i la cuptor in prealabil incalzit la 175 de grade ,pentru aproximativ 17 minute .



  POFTA BUNA !!!!!!!!!!

6 comentarii: